Polonia w Corby
Bywalec
Fasolka po bretońsku :
1/2 kg fasoli piękny jaś
30 dkg boczku
1/2 kg kiełbasy
mały przecier pomidorowy
śmietana
marchew,pietruszka
łyżka oleju
majeranek,kilka ziaren ziela angielskiego,3-4 listki laurowe
pieprz.sól
wieczorem fasolę zalewam ciepła wodą
na drugi dzień nastawiam fasolkę i gotuje się 1 godź. potem wrzucam ziele,listek,marchew i pietruszkę łyżeczkę soli
i gotuję aż będzie miękka (wcześniej wyciągam marchew i pietruchę )
Kroję boczek w kostkę i na patelnię,potem tak samo z kiełbaskę,do usmażonego dodaję przecier i chwilę mieszam
i wrzucam do fasolki.
Smietana + łyzka mąki dokładnie wymieszać i dodać gorącej wody z fasolki i szybko wymieszać...potem razem do gara,zetrzeć marchew na tarce .
Dodać majeranek (zetrzeć w dłoniach),maggi ,pieprz (2 ząbki czosnku,jak lubisz)
i to wszystko,smacznego.
Zamiast śmietany,można zagęścić zasmażką,osobiście wolę śmietanę
Ostatnio edytowany przez fish333 (2012-01-17 13:42:32)
Offline
No to i u mnie będzie fasolka Nawet zawekuje jeden słoik, bo mama lubi, a i jeden obiad będzie z głowy jak przyjedzie, aby przy garach za dużo czasu nie spędzać Jak ja Was uwielbiam i te pomysły
Ostatnio edytowany przez pycha (2012-01-17 15:06:10)
Offline
Bywalec
Vegety nie używam, zresztą nic co jest w torebkach i konserwach.
Jest troszeczke więcej pracy przy obiadku,ale zdrowsze.
Kochane dziewczyny gdzie mogę kupić mąkę żytnią ? chce domowego chleba
pozdrawiam
Offline
fish333 napisał:
Vegety nie używam, zresztą nic co jest w torebkach i konserwach.
Jest troszeczke więcej pracy przy obiadku,ale zdrowsze.
a ja używam dużżo vegety i innych świństw, a najwięcej masła i smalcu a na zdrowie nie narzekamy - fish333, ja wiem że zdrowsze, ale czy te warzywa na pestycydach czy vegeta? - u babci z grządki to i owszem wiem i się częstuję prosto z pola a w sklepie to sama wiesz co i jak a już ponoć nawet nie te opryski są takie wstrętne jak te przedłużacze "świeżości" - no takie czasy
oooj zaraz biedronka nas (p)opieprzy
a no i magiczna 50tka pękła, to chyba już możesz do naszych rozmów dołączyć na bieżąco
Ostatnio edytowany przez miko (2012-01-17 15:27:47)
Offline
Bywalec
Masz rację,jestes jeszcze młodziutka
Ja wolę zapobiegać (jak mogę) niż leczyć bo jestem babcia ze sporym stażem
Offline
fish333 napisał:
Masz rację,jestes jeszcze młodziutka
Ja wolę zapobiegać (jak mogę) niż leczyć bo jestem babcia ze sporym stażem
fishka, oczywiście że o liczbie postów pisałam dla mnie wiek nie ma znaczenia
no dobra, jakiś przepis na? ... ... ...
Offline
Bywalec
fish333 napisał:
Masz rację,jestes jeszcze młodziutka
Ja wolę zapobiegać (jak mogę) niż leczyć bo jestem babcia ze sporym stażem
Miałam na myśli odżywianie i śmieci z torebki
jeżeli chodzi o mnie, to trochę karoseria postarzała się ale silnik i dusza są w żywiole
BIEDRONECZKO...a może biszkopt a środek już dasz radę np: bita śmietana i galaretki w kosteczkę lub winogrona...
to jest najprostsze jednym słowem owocowy śmietnik w biszkopcie
Ostatnio edytowany przez fish333 (2012-01-18 10:30:30)
Offline
Fish to Zgaga prosiła o pomysł na ciasto nie ja
Zgaga proszę bardzo:
Jabłka + orzechy (ciasto bez nazwy )
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4-5 jajek
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
5-6 szarych renet pokrojonych w kostkę (tutaj to jakieś inne jabłka, może Cox?)
Jajka + cukier zmiksować, dodać wymieszane suche składniki zmiksować, na końcu olej, wymieszać z jabłkami i orzechami. Piec ok 45 minut w temp. 180st.
Cytrynowiec:
Składniki:
Upiec biszkopt z 4 jajek
Masa:
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
sok z 3-4 cytryn
2 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
kostka masła
Krem:
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru
2-3 paczki herbatników
1,5 szklanki wody + sok z cytryn + cukier zagotować. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody, rozmieszać z 2 żółtkami i wlać na gotujący się syrop. Gotować aż zgęstnieje - 2-3 minuty. Wystudzić. Zmiksować z masłem i wyłożyć na odwrócony do góry nogami biszkopt. Wsadzić do lodówki.
Śmietankę ubić dodając cukier i wyłożyć na masę cytrynową. Na górze ułożyć herbatniki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę zwilgotnieją.
Offline
Sernik nowojorski
Składniki na spód i boki:
250 g ciasteczek digestive
200 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
750 g kremowego sera (najlepiej śmietankowy, trzykrotnie mielony bądź Philadelphia)
3 duże jaja
220 g cukru pudru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 1 łyżeczki startej skórki z cytryny
sok z połowy cytryny
Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminową (koniecznie). Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Nastawić piekarnik na 170°C. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, miksturę wylać na schłodzony spód (masa jest bardzo, bardzo rzadka). Od góry przykryć folią aluminiową, by był jasny i się nie spalił. Piec dopóki sernik się nie zetnie, sprawdzić patyczkiem. Należy być cierpliwym, bo trwa to bardzo długo - ja piekłam 2 godziny!
Smacznego!
Offline