CORBY

Polonia w Corby

Ogłoszenie

Przypominamy.

Użytkownicy zarejestrowani a nie mający na swoim koncie żadnych postów, będą automatycznie usuwani po 28 dniach od chwili zarejestrowania. Spowodowane jest to troską o zachowanie prywatności Forumowiczów aktywnych. Za utrudnienia przepraszamy.

Od dnia 8.10.2011 dostęp do For "Rozmowy o wszystkim i o niczym" oraz "Rodzinnie" mają użytkownicy posiadający na swoim koncie 50 lub więcej postów.

#121 2012-01-17 13:40:36

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Fasolka po bretońsku :

1/2 kg fasoli piękny jaś
30 dkg boczku
1/2 kg kiełbasy
mały przecier pomidorowy
śmietana
marchew,pietruszka
łyżka oleju
majeranek,kilka ziaren ziela angielskiego,3-4 listki laurowe
pieprz.sól

wieczorem fasolę zalewam ciepła wodą
na drugi dzień nastawiam fasolkę i gotuje się 1 godź. potem wrzucam ziele,listek,marchew i pietruszkę łyżeczkę soli
i gotuję aż będzie miękka (wcześniej wyciągam marchew i pietruchę )
Kroję boczek w kostkę i na patelnię,potem tak samo z kiełbaskę,do usmażonego dodaję przecier i chwilę mieszam
i wrzucam do fasolki.

Smietana + łyzka mąki dokładnie wymieszać i dodać gorącej wody z fasolki i szybko wymieszać...potem razem do gara,zetrzeć marchew na tarce .
Dodać majeranek (zetrzeć w dłoniach),maggi ,pieprz (2 ząbki czosnku,jak lubisz)

i to wszystko,smacznego.


Zamiast śmietany,można zagęścić zasmażką,osobiście wolę śmietanę 

Ostatnio edytowany przez fish333 (2012-01-17 13:42:32)


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#122 2012-01-17 14:39:50

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

o a ja nigdy włoszczyzny nie dodawałam, tylko vegetę czy warzywko do smaku i czosnku do fasolki nie dodaje, wystarczy że kiełbasa trochę zapachni


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#123 2012-01-17 15:05:06

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

No to i u mnie będzie fasolka Nawet zawekuje jeden słoik, bo mama lubi, a i jeden obiad będzie z głowy jak przyjedzie, aby przy garach za dużo czasu nie spędzać   Jak ja Was uwielbiam i te pomysły

Ostatnio edytowany przez pycha (2012-01-17 15:06:10)


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#124 2012-01-17 15:09:24

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Vegety nie używam, zresztą nic co jest w torebkach i konserwach.
Jest troszeczke więcej pracy przy obiadku,ale zdrowsze.


Kochane dziewczyny gdzie mogę kupić mąkę żytnią ? chce domowego chleba

pozdrawiam


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#125 2012-01-17 15:11:23

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

A taka chlebowa nie może być? bo na pewno jest w każdym sklepie, ja ostatnio kupowałam w lidlu i wyszedł mi chleb lepiej niż zawsze.


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#126 2012-01-17 15:26:59

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

fish333 napisał:

Vegety nie używam, zresztą nic co jest w torebkach i konserwach.
Jest troszeczke więcej pracy przy obiadku,ale zdrowsze.

a ja używam dużżo vegety i innych świństw, a najwięcej masła i smalcu a na zdrowie nie narzekamy - fish333, ja wiem że zdrowsze, ale czy te warzywa na pestycydach czy vegeta? - u babci z grządki to i owszem wiem i się częstuję prosto z pola a w sklepie to sama wiesz co i jak a już ponoć nawet nie te opryski są takie wstrętne jak te przedłużacze "świeżości" - no takie czasy

oooj zaraz biedronka nas (p)opieprzy

a no i magiczna 50tka pękła, to chyba już możesz do naszych rozmów dołączyć na bieżąco

Ostatnio edytowany przez miko (2012-01-17 15:27:47)


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#127 2012-01-17 19:25:51

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Masz rację,jestes jeszcze młodziutka
Ja wolę zapobiegać (jak mogę) niż leczyć  bo jestem babcia ze sporym stażem


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#128 2012-01-17 19:40:14

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Fish Miko chodziło o to, że masz już 50 postów i możesz dołączyć do nas na wątkach, które były dla Ciebie do tej pory ukryte m. in. Szara codzienność . Nie miała na myśli Twojego wieku


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#129 2012-01-17 20:58:47

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

fish333 napisał:

Masz rację,jestes jeszcze młodziutka
Ja wolę zapobiegać (jak mogę) niż leczyć  bo jestem babcia ze sporym stażem

fishka, oczywiście że o liczbie postów pisałam dla mnie wiek nie ma znaczenia

no dobra, jakiś przepis na? ... ... ...


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#130 2012-01-17 23:38:53

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

a ja potrzebuję jakiegoś pomysłu na ciasto... rzućcie czymś, tylko błagam żadne wynalazki i nie jabłecznik

Offline

 

#131 2012-01-18 00:28:54

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Zgaga a na jakąś specjalną okazję czy tak sobie? Ja mam kilka pomysłów, ale niektóre są dość pracochłonne .


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#132 2012-01-18 10:22:27

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

fish333 napisał:

Masz rację,jestes jeszcze młodziutka
Ja wolę zapobiegać (jak mogę) niż leczyć  bo jestem babcia ze sporym stażem

Miałam na myśli odżywianie i śmieci z torebki
jeżeli chodzi o mnie, to trochę karoseria postarzała się ale silnik i dusza są w żywiole



BIEDRONECZKO...a może biszkopt a środek już dasz radę  np: bita śmietana i galaretki w kosteczkę lub winogrona...
to jest najprostsze jednym słowem owocowy śmietnik w biszkopcie 

Ostatnio edytowany przez fish333 (2012-01-18 10:30:30)


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#133 2012-01-18 12:26:55

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Fish to Zgaga prosiła o pomysł na ciasto nie ja

Zgaga proszę bardzo:

Jabłka + orzechy (ciasto bez nazwy )

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4-5 jajek
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
5-6 szarych renet pokrojonych w kostkę (tutaj to jakieś inne jabłka, może Cox?)

Jajka + cukier zmiksować, dodać wymieszane suche składniki zmiksować, na końcu olej, wymieszać z jabłkami i orzechami. Piec ok 45 minut w temp. 180st.


Cytrynowiec:
   
Składniki:

Upiec biszkopt z 4 jajek

Masa:
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
sok z 3-4 cytryn
2 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
kostka masła

Krem:

1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru

2-3 paczki herbatników

1,5 szklanki wody + sok z cytryn + cukier zagotować. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody, rozmieszać z 2 żółtkami i wlać na gotujący się syrop. Gotować aż zgęstnieje - 2-3 minuty. Wystudzić. Zmiksować z masłem i wyłożyć na odwrócony do góry nogami biszkopt. Wsadzić do lodówki.

Śmietankę ubić dodając cukier i wyłożyć na masę cytrynową. Na górze ułożyć herbatniki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę zwilgotnieją.


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#134 2012-02-14 17:55:27

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Sernik nowojorski

Składniki na spód i boki:

    250 g ciasteczek digestive
    200 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

    750 g kremowego sera (najlepiej śmietankowy, trzykrotnie mielony bądź Philadelphia)
    3 duże jaja
    220 g cukru pudru
    5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    ok. 1 łyżeczki startej skórki z cytryny
    sok z połowy cytryny

Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminową (koniecznie). Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Nastawić piekarnik na 170°C. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, miksturę wylać na schłodzony spód (masa jest bardzo, bardzo rzadka). Od góry przykryć folią aluminiową, by był jasny i się nie spalił. Piec dopóki sernik się nie zetnie, sprawdzić patyczkiem. Należy być cierpliwym, bo trwa to bardzo długo - ja piekłam 2 godziny!

Smacznego!


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#135 2012-02-15 13:48:27

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Taki prościutki przepisik gicior dla mnie Jak nic zajedzie w weekend


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
https://www.ehotelsreviews.com/