Polonia w Corby
Baby to na Wielkanoc a teraz chcialam zapodac przepis na tlustoczwartkowe suchary
ok.30dkg maki
3zoltka ale ja dalam 2 i jedno cale jajo
5-6 lyzek gestej smietany
haha nie mialam spirytu,octu wiec zapodalam pol kieliszeczka winka dla mnie i pol do faworkow
i na czubek lyzeczki proszku do pieczenia ale jak jest wysokoprocentowy alkohol to nie trzeba
zrobic gorke z maki,wrzucic tam reszte skladnikow,wymieszac,zagniesc,walkowac,kroic w paski,przewlekac i smazyc na na glebokim oleju......
odsaczac i posypywac pudrem
Offline
Saskia robilam z tego:
http://kotlet.tv/paczki-z-krowka
tylko w środek dałam konfiturę różaną i drozdże suche zamiast świeżych (suchych połowa tego co świeżych)
Offline
Cebularze miko
postaram się opisać to co mniej więcej kićkam i robię bo ja jak zwykle na oko
do miski wbijam jajo, wsypuję torebeczkę suchych drożdży, solę troszkę, łyżka stołowa cukru i kubek mąki, łyżka oliwy + to mieszam i dodaję stopniowo zagrzane mleko - dodaję tyle mleka aż ta masa będzie taka gęsta lejąca - to nasz zaczyn
rośnie sobie zaczyn rośnie a między czasie dusimy cebulkę na oliwie - posolić, posypać makiem i cukrem - aby zbić ostrość
jak już zaczyn zaczyna wychodzić z miski dodaję jeszcze łyżkę oleju, soli i dosypuję po woli mąki tyle ile ciasto wchłonie ALE ma być bardzo mięciutkie
takie ciasto się bardzo ładnie dzieli i formuje w placuszki, nie lepi do rąk - na placuszek kładziemy wystudzoną cebulę, ser żółty - co kto chce
200 - 220 stopni w elektrycznym piekarniku 15 minut - gotowe
Offline
Kurczę kusisz... a ja miałaś jeść zdrowo???
Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę. Serio, wyszła super, jak na zdjęciach w książkach kucharskich (tak też smakowała). Dziubas nie lubi, ale zjadł i poprosił o dokładkę Sukcesem mogę to nazwać
Offline