Polonia w Corby
"Potrawka z bambusem"
Składniki:
- 70 dkg biodrówki (lub sznycla lub coś do woli ja kupuję biodrówkę i szynkę)- pieczarki marynowane
- fix do potraw chińskich
- papryka konserwowa
- słoik bambusa
- przecier pomidorowy
- 2 cebule
- przyprawy (papryk ostra, wegeta, sól, pieprz)
Wykonananie:
Mięso kroimy w kostkę obtaczamy w przyprawach, odstawiamy do lodówki. Po jakejś godzinie smażymy, przekłądamy do garnka. Cebulki w kosteczkę i też smażymy, połączyć z mięsem. Do tego pokrojoną pokrojony bambus, paprykę, pieczarki, fix rozpuszczony w zalewie od prapryki kons. Dokładamy do smaku koncentrat, ketchup, sól, pieprz i kto co woli. Bambus długo się pyrkocze zanim będzie miękki. No i tyle, dusić do miękkości i do słoików
Smacznego!
P.s. To nie mój przepis więc będziecie żyć
Offline
ja nie lubię bambusa, ten aromat mnie mdli
ale sam przepis interesujący - nigdy nic nie gotowałam z konserwowych warzyw ale chyba cukru też trzeba dodać no bo by za kwaśne było
Offline
Tortille ze szpinakiem:
paczka tortilli plain z Lidla, dwie paczki żywego szpinaku z Lidla śmietana 30 z Lidla, Bistro - sos serowy z Asdy, czosnek (3 ząbki), kostka jarzynowa.
Szpinak płuczemy tniemy na drobne kawałki i sru na masełko z czosnkiem, dusimy chwilkę - wytapia się woda. Dodajemy porządną łyżkę śmietany i 2 - 3 łyżki posypki serowej Bistro, przyprawy i gotowe
Nadziewamy tortille jak naleśniki w rureczkę do naczynie, na to smarujemy ketchupem i sypiemy żółtym serem - do pieca na jakieś 20 min.
Jak coś z tego rozumiecie to smacznego
Zrazy kiedy indziej bo odkurzyć muszę.
Offline
pycha, na oko mleko - szklanka dobra?, mąka szczypta soli i pół łyżeczki sody, mąki tyle aż takie geste ciasto wyjdzie ale ma być gęso-płynne nie przesadzamy, dwa jabłka starte, cukru waniliowego wedle gustu - ja daję tylko trochę, a i jeszcze trochę oleju do ciasta i na patelachę
- smażę szybko bez ceregieli na gorącym tłuszczu, na koniec posypka z cukru pudru
Offline
Ciasto naleśnikowe z 3szkl mąki, 1,5szkl mleka i 0,5 szkl wody, 2 jaja (wyszło mi 10szt)
Szpinak (450g) rozmrozic na masełku na patelni ciągle mieszając+drobniutko posiekany czosnek (ja dałam 4-5 ząbków)+przyprawy (sól, pieprz, gałka)+ketchup+twaróg (lub śmietana) + roztrzepane jajko - do smaku jak kto lubi. A następnym razem dodam kawałku usmażonego wcześniej w przyprawie gyros kurczaka
Farszem nadziać naleśniki, zwinąć w rulony i do żaroodpornego, na to pomidory i starty ser. Piszą że można zalać
sosem np. musztarda+ketchup+jogurt ale ja nic nie miałam
Zapiec z 15-20 min
szwagier przeżył więc smacznego!
Ostatnio edytowany przez zgaga (2010-11-07 10:17:29)
Offline
schabowe inaczej
1 filet z kurczaka (zemleć)
3 jaja
3 łyżki mączki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
20dag startego drobno sera
przyprawy (sól, pieprz, gyros, vegeta co kto woli)
wszystko zamieszać (ciapka) i smażymy placuszki na gorącym oleju, mówię wam pycha
Z jednego fileta wychodzi 10szt, zależy czy cienkie zrobicie
Offline
Piers z kurczaka z kaparami
Skladniki:
500g piersi z kurczaka
2 lyzki kaparow
natka pietruszki
3 lyzki mleka
1 cytryna
3 lyzki oliwy z oliwek
1/2 szklanki rosolu drobiowego
1 lyzka musztardy
1 lyzka maki ziemniaczanej
sol
pieprz
Piersi z kurczaka kroimy w kostke i podsmazamy w rondlu z 3 lyzkami oliwy. Kiedy mieso stanie sie zlote polewamy rosolem i gotujemy 10 min, od czasu do czasu mieszajac. Doprawiamy sola i pieprzem. Jednoczesnie mieszamy w misce musztarde, mleko i make ziemniaczana. Tak przygotowany sos wylewamy na kurczaka i gotujemy jeszcze 5 min. Dodajemy kapary (polowa powinna byc posiekana) oraz spora ilosc rozdrobnionej natki pietruszki. Pozostawiamy jeszcze przez chwile. Dekorujemy kawalkami cytryny. Dobrze komponuje sie z zielona salata.
Smacznego
Offline