CORBY

Polonia w Corby

Ogłoszenie

Przypominamy.

Użytkownicy zarejestrowani a nie mający na swoim koncie żadnych postów, będą automatycznie usuwani po 28 dniach od chwili zarejestrowania. Spowodowane jest to troską o zachowanie prywatności Forumowiczów aktywnych. Za utrudnienia przepraszamy.

Od dnia 8.10.2011 dostęp do For "Rozmowy o wszystkim i o niczym" oraz "Rodzinnie" mają użytkownicy posiadający na swoim koncie 50 lub więcej postów.

#61 2010-06-12 20:57:52

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

"Potrawka z bambusem"
Składniki:
- 70 dkg biodrówki (lub sznycla lub coś do woli ja kupuję biodrówkę i szynkę)- pieczarki marynowane
- fix do potraw chińskich
- papryka konserwowa
- słoik bambusa
- przecier pomidorowy
- 2 cebule
- przyprawy (papryk ostra, wegeta, sól, pieprz)
Wykonananie:
Mięso kroimy w kostkę obtaczamy w przyprawach, odstawiamy do lodówki. Po jakejś godzinie smażymy, przekłądamy do garnka. Cebulki w kosteczkę i też smażymy, połączyć z mięsem. Do tego pokrojoną pokrojony bambus, paprykę, pieczarki, fix rozpuszczony w zalewie od prapryki kons. Dokładamy do smaku koncentrat, ketchup, sól, pieprz i kto co woli. Bambus długo się pyrkocze zanim będzie miękki. No i tyle, dusić do miękkości i do słoików

Smacznego!
P.s. To nie mój przepis więc będziecie żyć

Offline

 

#62 2010-06-13 14:17:32

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

ja nie lubię bambusa, ten aromat mnie mdli   
ale sam przepis interesujący - nigdy nic nie gotowałam z konserwowych warzyw ale chyba cukru też trzeba dodać no bo by za kwaśne było


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#63 2010-06-15 23:21:13

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

JA zawsze tak robię i ludzie jedzą. Marne ze mnie kucharka więc na cukier nie wpadłam
A bambus smaczniejszy z puszki niż ze słoika, nie smakuje tak bardzo jak drewko

Offline

 

#64 2010-08-28 15:22:21

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Tortille ze szpinakiem:

paczka tortilli plain z Lidla, dwie paczki żywego szpinaku z Lidla śmietana 30 z Lidla, Bistro - sos serowy z Asdy, czosnek (3 ząbki), kostka jarzynowa.

Szpinak płuczemy tniemy na drobne kawałki i sru na masełko z czosnkiem, dusimy chwilkę - wytapia się woda. Dodajemy porządną łyżkę śmietany i 2 - 3 łyżki posypki serowej Bistro, przyprawy i gotowe
Nadziewamy tortille jak naleśniki w rureczkę do naczynie, na to smarujemy ketchupem i sypiemy żółtym serem - do pieca na jakieś 20 min.
Jak coś z tego rozumiecie to smacznego

Zrazy kiedy indziej bo odkurzyć muszę.


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#65 2010-08-28 15:43:45

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

MIKO język mam już do pasa

Offline

 

#66 2010-08-28 21:25:56

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Ja też mam:)


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#67 2010-10-17 16:20:28

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

pycha, na oko mleko - szklanka dobra?, mąka szczypta soli i pół łyżeczki sody, mąki tyle aż takie geste ciasto wyjdzie ale ma być gęso-płynne nie przesadzamy, dwa jabłka starte, cukru waniliowego wedle gustu - ja daję tylko trochę, a i jeszcze trochę oleju do ciasta i na patelachę
- smażę szybko bez ceregieli na gorącym tłuszczu, na koniec posypka z cukru pudru


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#68 2010-10-17 18:56:50

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Muszą być mniamniusie


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#69 2010-11-07 10:14:02

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Ciasto naleśnikowe z 3szkl mąki, 1,5szkl mleka i 0,5 szkl wody, 2 jaja (wyszło mi 10szt)

Szpinak (450g) rozmrozic na masełku na patelni ciągle mieszając+drobniutko posiekany czosnek (ja dałam 4-5 ząbków)+przyprawy (sól, pieprz, gałka)+ketchup+twaróg (lub śmietana) + roztrzepane jajko - do smaku jak kto lubi. A następnym razem dodam kawałku usmażonego wcześniej w przyprawie gyros kurczaka

Farszem nadziać naleśniki, zwinąć w rulony i do żaroodpornego, na to pomidory i starty ser. Piszą że można zalać
sosem np. musztarda+ketchup+jogurt ale ja nic nie miałam
Zapiec z 15-20 min

szwagier przeżył więc smacznego!

Ostatnio edytowany przez zgaga (2010-11-07 10:17:29)

Offline

 

#70 2010-11-07 14:00:14

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Brzmi ciekawie, muszę spróbować.


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#71 2010-11-10 13:57:49

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

schabowe inaczej

1 filet z kurczaka  (zemleć)
3 jaja
3 łyżki mączki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
20dag startego drobno sera
przyprawy (sól, pieprz, gyros, vegeta co kto woli)
wszystko zamieszać (ciapka) i smażymy placuszki na gorącym oleju, mówię wam pycha

Z jednego fileta wychodzi 10szt, zależy czy cienkie zrobicie

Offline

 

#72 2010-11-10 23:58:45

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Znam ten przepis Zgaga, ale urazmaicony o paprykę. Ja jednak wolę bez niej.


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#73 2011-06-10 23:07:39

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Piers z kurczaka z kaparami

Skladniki:
500g piersi z kurczaka
2 lyzki kaparow
natka pietruszki
3 lyzki mleka
1 cytryna
3 lyzki oliwy z oliwek
1/2 szklanki rosolu drobiowego
1 lyzka musztardy
1 lyzka maki ziemniaczanej
sol
pieprz

Piersi z kurczaka kroimy w kostke i podsmazamy w rondlu z 3 lyzkami oliwy. Kiedy mieso stanie sie zlote polewamy rosolem i gotujemy 10 min, od czasu do czasu mieszajac. Doprawiamy sola i pieprzem. Jednoczesnie mieszamy w misce musztarde, mleko i make ziemniaczana. Tak przygotowany sos wylewamy na kurczaka i gotujemy jeszcze 5 min. Dodajemy kapary (polowa powinna byc posiekana) oraz spora ilosc rozdrobnionej natki pietruszki. Pozostawiamy jeszcze przez chwile. Dekorujemy kawalkami cytryny. Dobrze komponuje sie z zielona salata.

Smacznego


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#74 2011-06-11 00:03:29

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

...jesssu, jaka jestem głodna...

Offline

 

#75 2011-06-11 10:06:30

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

I ja też, dobrze że jestem przed śniadaniem


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
corby.pun.pl