Ogłoszenie

Przypominamy.

Użytkownicy zarejestrowani a nie mający na swoim koncie żadnych postów, będą automatycznie usuwani po 28 dniach od chwili zarejestrowania. Spowodowane jest to troską o zachowanie prywatności Forumowiczów aktywnych. Za utrudnienia przepraszamy.

Od dnia 8.10.2011 dostęp do For "Rozmowy o wszystkim i o niczym" oraz "Rodzinnie" mają użytkownicy posiadający na swoim koncie 50 lub więcej postów.

#76 2011-06-18 06:49:44

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Czy dobrze trafiłam? Czy to Corbijska książka kucharska?
Tak

To gdzie jest przepis na sernik Pychy?...

Offline

 

#77 2011-06-18 11:46:51

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Proszę bardzo baby:

Kruszonka:

1, 5 szkl. mąki
2 żółtka
2 łyżki kakao
0,5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15dag masła
Składniki zagnieść, włożyć do lodówki na 3h ( ja włożyłam do zamrażarki na pół ) Kruszonkę podzielić na dwie części, jedną dać na dół, potem ser i na górę zetrzeć na tartce drugą część.

Masa serowa:

1 kg sera przemielić. Do niego dodać 6 żółtek i 1 szkl. cukru, mieszając dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 0,5 łyżki mąki pszennej. Rozpuszczone i przestudzone masło powoli wlewać ciągle mieszając. Na koniec ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni.

SMACZNEGO!!!

Ostatnio edytowany przez pycha (2011-06-18 11:48:11)


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#78 2011-06-18 21:14:00

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Dziękuję (w imieniu koleżanek, które pieką )

Offline

 

#79 2011-06-19 09:44:25

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

to które?

Offline

 

#80 2011-06-19 10:06:49

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Baby, chciałyście przepis? to teraz do kuchni i serniki mężom piec, i to już!!!


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#81 2011-06-19 14:13:30

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Mój na szczęście słodkiego nie lubi, czasami raz na ruski rok się skusi, jak upiekę (jeśli) to dla siebie

Offline

 

#82 2011-06-19 14:18:29

unicorn

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-18
Posty: 3290
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

A mi wczoraj kolezanka niespodzianke zrobila i jablecznik mi upiekla czy tam szarlotke nie wiem co to za rónica

Ja sie o przepis nie upominalam ale uwaznie go przeczytalam i brzmi samkowicie...kto wie moze kiedys wypróbuje

Offline

 

#83 2011-06-19 16:33:00

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

O ile się nie mylę to tylko jedna koleżanka chciała przepis - Joy


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#84 2011-06-19 17:26:45

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

No, no, Karaho też coś wspominała.


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

#85 2011-12-23 11:32:29

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

caze, ja bigos robię tak:

60 dkg. wieprzowiny (karkówka)
40 dkg. wołowiny
plaster grubszy boczku wędzonego i pęto kiełbasy + cebula
kilka grzybków
Kapustę kwaszoną obgotowuję zmieniając wode co najmniej 3 razy, jak kapusta miękka odlewam wodę
Mięso pokrojone wrzucam na smalec na patelnię i smażę do momentu aż woda odparuje a mięso się zaczyna rumienić, później podsmażam kiełbasę z boczkiem i z cebulą
Mięso i kiełabasę wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję przyprawy - vegeta, pieprz, sól, papryka mielona (sporo), liście, ziele, troszkę kminku, magi - musi się to dusić aż wołowina będzie mięciutka
Na patelni po mięsie robię zasmażkę (sama mąka)
Do kapusty wlewam całą zawartość garnka (z tą wodą) dodaję zasmażkę i praktycznie bigos gotowy do pieczenia piecze się jakieś 1.30h.
Tym razem miałam wywar z grzybów co odcedzałam od farszu na uszka to dodałam miseczkę takiego sosiku grzybowego - smacznego


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#86 2011-12-23 13:29:40

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Miko pieczesz bigos?????? W piekarniku?????


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#87 2011-12-23 13:59:03

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

tak piekę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku

w domu w brytfance się piekło albo w prodziżu elektrycznym


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#88 2011-12-23 14:13:55

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

pycha napisał:

No, no, Karaho też coś wspominała.

Pycha, jeśli wspominałam, to żeby spróbować, a nie piec, no coś Ty....

Offline

 

#89 2011-12-23 15:07:11

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Miko u Was na tej lubelszczyźnie to wszystko na opak, gołąbki gotujecie, bigos pieczecie... koniec świata

Karaho ale masz refleks . Opowiedzieć w grudniu na post z czerwca


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#90 2011-12-23 15:14:56

pycha

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-21
Posty: 11141
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Też aż musiałam się wrócić, bo nie wiedziałam o co Ci chodzi Karaho

Biedronka, ty tu nie podpadaj nam , ja nie piekę bigosu, ale ponoć dobry, no i powiem wam, ze łatwiej, bo nie trzeba go pilnować i chodzić mieszać. Miko, następnym razem spróbuję.


http://lbyf.lilypie.com/TnIw.pnghttp://lb2f.lilypie.com/M3pV.png

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Lakeside Serenity