Polonia w Corby
Proszę bardzo baby:
Kruszonka:
1, 5 szkl. mąki
2 żółtka
2 łyżki kakao
0,5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15dag masła
Składniki zagnieść, włożyć do lodówki na 3h ( ja włożyłam do zamrażarki na pół ) Kruszonkę podzielić na dwie części, jedną dać na dół, potem ser i na górę zetrzeć na tartce drugą część.
Masa serowa:
1 kg sera przemielić. Do niego dodać 6 żółtek i 1 szkl. cukru, mieszając dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 0,5 łyżki mąki pszennej. Rozpuszczone i przestudzone masło powoli wlewać ciągle mieszając. Na koniec ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni.
SMACZNEGO!!!
Ostatnio edytowany przez pycha (2011-06-18 11:48:11)
Offline
A mi wczoraj kolezanka niespodzianke zrobila i jablecznik mi upiekla czy tam szarlotke nie wiem co to za rónica
Ja sie o przepis nie upominalam ale uwaznie go przeczytalam i brzmi samkowicie...kto wie moze kiedys wypróbuje
Offline
caze, ja bigos robię tak:
60 dkg. wieprzowiny (karkówka)
40 dkg. wołowiny
plaster grubszy boczku wędzonego i pęto kiełbasy + cebula
kilka grzybków
Kapustę kwaszoną obgotowuję zmieniając wode co najmniej 3 razy, jak kapusta miękka odlewam wodę
Mięso pokrojone wrzucam na smalec na patelnię i smażę do momentu aż woda odparuje a mięso się zaczyna rumienić, później podsmażam kiełbasę z boczkiem i z cebulą
Mięso i kiełabasę wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję przyprawy - vegeta, pieprz, sól, papryka mielona (sporo), liście, ziele, troszkę kminku, magi - musi się to dusić aż wołowina będzie mięciutka
Na patelni po mięsie robię zasmażkę (sama mąka)
Do kapusty wlewam całą zawartość garnka (z tą wodą) dodaję zasmażkę i praktycznie bigos gotowy do pieczenia piecze się jakieś 1.30h.
Tym razem miałam wywar z grzybów co odcedzałam od farszu na uszka to dodałam miseczkę takiego sosiku grzybowego - smacznego
Offline
Też aż musiałam się wrócić, bo nie wiedziałam o co Ci chodzi Karaho
Biedronka, ty tu nie podpadaj nam , ja nie piekę bigosu, ale ponoć dobry, no i powiem wam, ze łatwiej, bo nie trzeba go pilnować i chodzić mieszać. Miko, następnym razem spróbuję.
Offline