CORBY

Polonia w Corby

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

Przypominamy.

Użytkownicy zarejestrowani a nie mający na swoim koncie żadnych postów, będą automatycznie usuwani po 28 dniach od chwili zarejestrowania. Spowodowane jest to troską o zachowanie prywatności Forumowiczów aktywnych. Za utrudnienia przepraszamy.

Od dnia 8.10.2011 dostęp do For "Rozmowy o wszystkim i o niczym" oraz "Rodzinnie" mają użytkownicy posiadający na swoim koncie 50 lub więcej postów.

#91 2012-01-07 10:20:18

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Przepis na pyszne paszteciki do barszczu.

ciasto:

3 szkl.mąki
1 jajo całe
3 żółtka
37 dkg tłuszczu (masło,smalec 1 kopiata łyzka,śmietana )
szczypta proszku do pieczenia

farsz:

2 rodzaje mięsa :udka+karkówka
1/2 małej główki kapusty
kilka pieczarek
cebula
sól
pieprz

Ciasto zagnieść...konsystencja jak na pierogi


ugotować mięso i kapustę
pieczarki udusić z cebulka
wszystko zemleć razem i przyprawić wg.smaku

Ciasto rozwałkować (grubsze niż na pierogi ) pokroić na szerokie pasy ok 10 cm.
na jeden bok paska,na całą długość nałożyć wałek farszu i zrolować tak aby łączenie zachodziło na siebie i było pod spodem...potem wałek pokroić na rąby pod skosem (długość wg uznania )

Da na blaszkę,posmarować jajem i posypać kminkiem lub tartym serem, jak kto lubi,ja posypuję jednym i drugim.
piec w nagrzanym piekarniku 180
wyciągać jak będą rumiane
Paszteciki można mrozić,zamrożone na 15 min do nagrzanego piekarnika i jak świeżutkie

Polecam...smacznego

A co do bigosu też zapiekam w piekarniku i jest przepyszny .



a


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#92 2012-01-07 11:06:22

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

masz szczęście fishka że akurat śniadanie zajadam

przepis wygląda prosto i fajnie,
a może jakieś sugestie co potem z białkami zrobić, no bo 3 żółtka, a białka?  szkoda wyrzucić


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#93 2012-01-07 12:54:42

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Jedno białko+jajo ubijam do smarowania a resztę wywalam...bez żalu )
Powiem szczerze,że warto zrobić takie paszteciki (w przypływie wolnej chwili) i zamrozić,zawsze maga się przydać jak wpadnie niespodziewany gość


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#94 2012-01-07 13:20:46

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Fish tak sobie wlasnie pomyslalam, ze bedziemy mogly liczyc na Ciebie w kwestiach kulinarnych


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#95 2012-01-07 15:39:21

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Miko, bezy upiecz.

Offline

 

#96 2012-01-07 18:13:17

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

biedronka napisał:

Fish tak sobie wlasnie pomyslalam, ze bedziemy mogly liczyc na Ciebie w kwestiach kulinarnych

Oczywiście,zawsze doradzę może nawet w innych sprawach np.profilaktyka zdrowia,uroda,wychowanie dzieci,sprawy damsko-męskie,jak pokochać siebie,jak nigdy nie poddawać się,przestac martwić się...itp
W tej kwestii możecie liczyć na mnie


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#97 2012-01-07 19:02:47

 zgaga

Fanatyk

10584562
Zarejestrowany: 2010-01-20
Posty: 6229
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

to ja się pisze na.... wszystko???

a paszteciki już spisałam

Offline

 

#98 2012-01-07 19:31:39

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Zgaga A może Ty faktycznie Fish się poradź?


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#99 2012-01-07 20:23:59

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

zgaga napisał:

to ja się pisze na.... wszystko???

a paszteciki już spisałam

Nie ma sprawy...odpiszę na pewno i nie wygadam bo po co...za dużo znam życie.
Mam jedna zasadę kamień w wodę 

A co do pasztecików,to zawsze robię podwójną porcję bo pierwsza znika prawie na bieżąco


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#100 2012-01-08 15:10:25

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Witam:)
Schabowy inaczej...Możemy nazwać go,,CORBAS,,

składniki: podaję na jeden kotlet a każdy wie ile będzie chętnych na jedzonko

plaster schabu.
plaster sera żółtego grubości pół centymetra,
dwa plasterki dobrej szynki (cieniutkie)
mąka,jajo,bułka i olej do smażenia

schab rozbić na cienki plasterek
posypać sola pieprzem,można wg. uznania przyprawa do grila
na środek schabu plaster szynki,
na szynkę ser (wykroić prostokąt 10x7) tak na oko
na ser szynkę
schabem zawinąć wszystko, zrobić kopertę i uformować ręką

panierujemy...mąka.jajo i bułka i na gorący tłuszcz łączeniem koperty do spodu
jak będzie rumiany odwracamy na drugą stronę i patelnie nakrywamy pokrywką i czekamy jak
zarumieni się spód.
Podajemy natychmiast po usmażeniu...do ziemniaków,kaszy,ryżu

surówka wg.uznania

aby uzyskać ładny kolor panierki,do bułki dodajemy odrobinę papryki słodkiej

Smacznego:)


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#101 2012-01-08 17:20:10

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

A schab można zastąpić piersią z kurczaka?


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#102 2012-01-08 17:54:22

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Powiem szczerze,nie próbowałam.
Chodzi o to żeby koperta (mięsko) było cieniutko rozbite i nie było dziur bo ser może wyciekać na patelnię,dlatego
używamy mąki,ale możesz spróbować...sama jestem ciekawa co by z tego wyszło

Kup dużą pierś i do dzieła


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#103 2012-01-08 22:40:21

 conani

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-08-19
Posty: 67
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Jesli chodzi o bialka to ja tez zawsze je do zlewu,ale przyznam,ze z zalem/takie marnotrawstwo/az razu pewnego na jakims programie kulinarnym mowila babka,ze je z powodzeniem mrozi.Ubijaja sie tak samo jak swieze,a moze nawet lepiej.Rozmraza sie w temp.pokojowej.Ja uzywam woreczkow,wazne zeby wiedziec ile ich tam jest,mozna napisac markerem,albo naklejka.Do trzech miesiecy sie przechowuja wiec mozna uzbierac i jakas pawlowa machnac.Co najwazniejsze juz serce nie boli:angel:

Offline

 

#104 2012-01-08 23:11:02

goldfish333

Bywalec

Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 144
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Wiem,że z wiejskich jajek białka mozna mrozić...ale z marketu nie próbowałam,zresztą mała strata

A propos...jaja można trzymać w lodówce? 

Ostatnio edytowany przez fish333 (2012-01-08 23:12:30)


Wszystko jest wtedy, kiedy nic dla siebie. ....J.Twardowski

Offline

 

#105 2012-01-08 23:23:40

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Fish piersi z kurczaka mam to pewnie w tygodniu spróbuję . A jajka? Ja zawsze trzymam w lodówce .

Conani a wiesz, do głowy by mi nie przyszło, żeby mrozić białka, dzięki .


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Szamba betonowe Kłodawa Najlepsze szamba Ińsko przegrywanie kaset vhs łódz usuwanie adblue