Polonia w Corby
Bywalec
Przepis na pyszne paszteciki do barszczu.
ciasto:
3 szkl.mąki
1 jajo całe
3 żółtka
37 dkg tłuszczu (masło,smalec 1 kopiata łyzka,śmietana )
szczypta proszku do pieczenia
farsz:
2 rodzaje mięsa :udka+karkówka
1/2 małej główki kapusty
kilka pieczarek
cebula
sól
pieprz
Ciasto zagnieść...konsystencja jak na pierogi
ugotować mięso i kapustę
pieczarki udusić z cebulka
wszystko zemleć razem i przyprawić wg.smaku
Ciasto rozwałkować (grubsze niż na pierogi ) pokroić na szerokie pasy ok 10 cm.
na jeden bok paska,na całą długość nałożyć wałek farszu i zrolować tak aby łączenie zachodziło na siebie i było pod spodem...potem wałek pokroić na rąby pod skosem (długość wg uznania )
Da na blaszkę,posmarować jajem i posypać kminkiem lub tartym serem, jak kto lubi,ja posypuję jednym i drugim.
piec w nagrzanym piekarniku 180
wyciągać jak będą rumiane
Paszteciki można mrozić,zamrożone na 15 min do nagrzanego piekarnika i jak świeżutkie
Polecam...smacznego
A co do bigosu też zapiekam w piekarniku i jest przepyszny .
a
Offline
masz szczęście fishka że akurat śniadanie zajadam
przepis wygląda prosto i fajnie,
a może jakieś sugestie co potem z białkami zrobić, no bo 3 żółtka, a białka? szkoda wyrzucić
Offline
Bywalec
Jedno białko+jajo ubijam do smarowania a resztę wywalam...bez żalu )
Powiem szczerze,że warto zrobić takie paszteciki (w przypływie wolnej chwili) i zamrozić,zawsze maga się przydać jak wpadnie niespodziewany gość
Offline
Bywalec
biedronka napisał:
Fish tak sobie wlasnie pomyslalam, ze bedziemy mogly liczyc na Ciebie w kwestiach kulinarnych
Oczywiście,zawsze doradzę może nawet w innych sprawach np.profilaktyka zdrowia,uroda,wychowanie dzieci,sprawy damsko-męskie,jak pokochać siebie,jak nigdy nie poddawać się,przestac martwić się...itp
W tej kwestii możecie liczyć na mnie
Offline
Bywalec
zgaga napisał:
to ja się pisze na.... wszystko???
a paszteciki już spisałam
Nie ma sprawy...odpiszę na pewno i nie wygadam bo po co...za dużo znam życie.
Mam jedna zasadę kamień w wodę
A co do pasztecików,to zawsze robię podwójną porcję bo pierwsza znika prawie na bieżąco
Offline
Bywalec
Witam:)
Schabowy inaczej...Możemy nazwać go,,CORBAS,,
składniki: podaję na jeden kotlet a każdy wie ile będzie chętnych na jedzonko
plaster schabu.
plaster sera żółtego grubości pół centymetra,
dwa plasterki dobrej szynki (cieniutkie)
mąka,jajo,bułka i olej do smażenia
schab rozbić na cienki plasterek
posypać sola pieprzem,można wg. uznania przyprawa do grila
na środek schabu plaster szynki,
na szynkę ser (wykroić prostokąt 10x7) tak na oko
na ser szynkę
schabem zawinąć wszystko, zrobić kopertę i uformować ręką
panierujemy...mąka.jajo i bułka i na gorący tłuszcz łączeniem koperty do spodu
jak będzie rumiany odwracamy na drugą stronę i patelnie nakrywamy pokrywką i czekamy jak
zarumieni się spód.
Podajemy natychmiast po usmażeniu...do ziemniaków,kaszy,ryżu
surówka wg.uznania
aby uzyskać ładny kolor panierki,do bułki dodajemy odrobinę papryki słodkiej
Smacznego:)
Offline
Bywalec
Powiem szczerze,nie próbowałam.
Chodzi o to żeby koperta (mięsko) było cieniutko rozbite i nie było dziur bo ser może wyciekać na patelnię,dlatego
używamy mąki,ale możesz spróbować...sama jestem ciekawa co by z tego wyszło
Kup dużą pierś i do dzieła
Offline
Jesli chodzi o bialka to ja tez zawsze je do zlewu,ale przyznam,ze z zalem/takie marnotrawstwo/az razu pewnego na jakims programie kulinarnym mowila babka,ze je z powodzeniem mrozi.Ubijaja sie tak samo jak swieze,a moze nawet lepiej.Rozmraza sie w temp.pokojowej.Ja uzywam woreczkow,wazne zeby wiedziec ile ich tam jest,mozna napisac markerem,albo naklejka.Do trzech miesiecy sie przechowuja wiec mozna uzbierac i jakas pawlowa machnac.Co najwazniejsze juz serce nie boli:angel:
Offline
Bywalec
Wiem,że z wiejskich jajek białka mozna mrozić...ale z marketu nie próbowałam,zresztą mała strata
A propos...jaja można trzymać w lodówce?
Ostatnio edytowany przez fish333 (2012-01-08 23:12:30)
Offline